W Polsce na nowotwór rocznie zachorowuje średnio 267 osób na 100 tys. mieszkańców –
jak wynika z raportu „Health at a Glance 2021”. Nowotwory złośliwe stanowią drugą
przyczynę zgonów w Polsce. Wskaźnik umieralności z ich powodu wynosi 228 zgonów na
100 tys. osób.
Nowotwory złośliwe to jeden z największych problemów współczesnej medycyny ze
względu na rosnącą częstotliwość ich występowania i nadal niską skuteczność leczenia.
Dlatego tak ważna jest profilaktyka, dzięki której można zmniejszyć ryzyko zachorowania,
W tym artykule, ekspert ds. profilaktyki zdrowotnej Fundacji mgr Olga Wójcik, pielęgniarka
i dietetyk kliniczny, właścicielka PORADNI PROFILAKTYKI ZDROWOTNEJ wyjaśni, w jaki
sposób można zapobiegać rozwojowi nowotworów.
Profilaktyka nowotworów; na czym polega?
Zapobieganie występowaniu chorób nowotworowych obejmuje przede wszystkim zmianę
trybu życia na zdrowszy. Wyzbycie się złych nawyków oraz świadome unikanie zagrożeń.
Najważniejsze aspekty profilaktyki w onkologii wymieniono poniżej.
Zdrowa dieta i utrzymanie prawidłowej masy ciała
Szacuje się, że w przypadku ok. 30% nowotworów występuje związek pomiędzy ryzykiem ich
wystąpienia, a sposobem odżywiania. Dlatego tak ważne jest, aby stosować zdrową,
odpowiednio zbilansowaną i urozmaiconą dietę. Składniki powinny być względem siebie
synergiczne (współdziałające), np. wchłanianie kurkuminy zwiększa się wraz z piperyną
pozyskiwaną z pieprzu, czy też spożywanie witaminy D wraz z pokarmem zawierającym
tłuszcz.
Bardzo ważnym jest, by spożywać odpowiednią ilość wody. Takie minimum to 30 ml wody na
1kg masy ciała. Np.: Pacjentka waży 58 kg x 30 ml = 1740 ml. Latem, czy też w czasie
zwiększonej aktywności fizycznej, pijemy odpowiednio więcej wody, o 0,5 – 1 l, w zależności
od wagi pacjenta.
Duże znaczenie ma także to, co trafia na nasz talerz. Wiele produktów spożywczych
wykazuje działanie prewencyjne. Mówimy tutaj m.in o węglowodanach; zboża pełnoziarniste,
owoce i warzywa bogate w potencjał antynowotworowy. Dzięki właściwościom
antyoksydacyjnym, zostaje zahamowany wzrost komórek nowotworowych oraz ograniczenie
ich powstawania.
Istotne jest, by stosować IF (tzw. post przerywany) np. 16/8. Dowiedziono, że przyczynia się
on do apoptozy – zaplanowanej samobójczej śmierci komórki, co również hamuje rozrost
komórek nowotworowych. W tym procesie dochodzi do eliminacji uszkodzonych, zbędnych
czy zainfekowanych komórek.
Warto spożywać dobrej jakości;
białko – mięso czy białka pochodzenia roślinnego tzn: wolne
od zanieczyszczeń, jak najmniej przetworzone. Ponadto należy unikać żywności
zanieczyszczonej rakotwórczymi czynnikami chemicznymi bądź mikrobiologicznymi.
Tłuszcze – niezwykle istotne. Często utożsamiane niesłusznie z przyczyną nadwagi.
Oczywiście spożywane w niewłaściwej proporcji, w towarzystwie zbyt dużej ilości
węglowodanów będą pośrednio powodować nadwagę, zaburzenia gospodarki
węglowodanowej, nadciśnienie, cukrzycę, stany zapalne itd.
Zatem polecane tłuszcze to są:
ryby – śledź, łosoś (niehodowlany), makrela; masło, orzechy, oliwa z oliwek.
Oleju rzepakowego nie polecam, ze względu na zawarty w nim kwas erukowy oraz jego
silnie prozapalne właściwości, przyczynia się do chorób serca.
Poza tym w Polsce, szczególnie podczas zbiorów, dosuszany jest glifosatem – herbicyd, a ten jest składnikiem ewidentnie rakotwórczym.
Sposób przygotowania potraw też ma ogromne znaczenie. Najzdrowsza obróbka termiczna to
gotowanie na parze oraz pieczenie potraw. Czas też jest istotny. Należy skracać czas do
niezbędnego minimum, by nie pozbawiać potrawy cennych składników odżywczych.
Regularna aktywność fizyczna
Nie bez powodu mówi się, że sport to zdrowie. Ćwiczenia przede wszystkim pomagają w
utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, a dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania na
nowotwory i inne choroby cywilizacyjne. Osobom prowadzącym siedzący tryb życia, które
do tej pory były na bakier ze sportem, na początek zalecany jest regularny, umiarkowany
wysiłek fizyczny. Wskazane są ćwiczenia 3 razy w tygodniu po pół godziny, później czas
ten można stopniowo wydłużać, a częstotliwość ćwiczeń zwiększać.
Regularne badania, diagnostyka
Niekiedy czas ma ogromne znaczenie, szczególnie w rokowaniu u osób chorujących na
nowotwór. Bardzo często, pacjent dowiaduje się o nowotworze w ostatniej jego fazie. To jest
bardzo aktualny stan w służbie zdrowia.
Zadaniem naszej fundacji jest pomoc osobom na każdym etapie procesu chorobowego, ale
również budowanie świadomości jak żyć w zdrowiu do końca życia. Osobom zdrowym
pragnącym żyć bez nowotworów, pokazujemy konkretne działania profilaktyczne.
Potrzebnym działaniem w tym zakresie jest wykonywanie odpowiednich badań
diagnostycznych, zleconych podczas konsultacji. Dopiero mając całościowy obraz, można
podjąć konkretne działania, skutecznie poprawiające stan zdrowia pacjenta.
Suplementacja
Po przeprowadzonym wywiadzie medycznym, zostaną wykonane badania diagnostyczne.
Możemy ustalić jakie występują braki, kumulacje czy też nadmiar szkodliwych pierwiastków
w organizmie np: metali ciężkich. Dzięki tej wiedzy wiemy, co należy uzupełnić poprzez
suplementację, by wzmocnić organizm, a co zastosować by usunąć z niego zanieczyszczenia.
Istnieje szereg substancji wspomagających działanie antynowotworowe. Chodzi o to, by w
naturalny sposób odżywić organizm, zwiększyć jego odporność oraz stymulować go do walki z
patogenami – czynnikami chorobotwórczymi.
Unikanie stresu
Jest to najtrudniejszy czynnik, nad którym należy panować. Oczywiście umiarkowany poziom
stresu jest potrzebny organizmowi, warunkuje on odpowiednią aktywność organizmu.
Reguluje poziom hormonów, procesy trawienia, ma wpływ na układ krążenia np.: może
zwiększyć ciśnienie krwi. Nadmiar stresu, stres chroniczny może się przyczynić do
powstawania nowotworów. Wcześniej omawiany proces apoptozy poprzez nadmiar stresu
zostaje zablokowany. Ze względu na ten fakt, bardzo istotne jest, by nauczyć się technik
przywracających równowagę w organizmie i na bieżąco neutralizować jego działanie.
Unikanie ekspozycji na znane czynniki rakotwórcze (kancerogenne)
Pamiętajmy, że równie ważne jest w profilaktyce przeciwnowotworowej świadome unikanie
(szczególnie) ekspozycji na:
- dym tytoniowy,
- alkohol spożywany w nadmiarze,
- promieniowanie UV,
- czynniki chemiczne, fizyczne czy mikrobiologiczne np.: mykotoksyny – pleśnie,
- metale ciężkie,
- benzen,
- aminy aromatyczne,
- promieniowanie jonizujące.
- glifosat
Pamiętajmy, że w profilaktyce nowotworów, bardzo ważne jest regularne
wykonywanie badań, stosowanie indywidualnej, dobrze zbilansowanej diety oraz
suplementacji, zwiększenie aktywności fizycznej, niwelowanie skutków stresu, unikanie
karcenogennych czynników środowiskowych.
Naszym zadaniem jest nauczyć się świadomie żyć i w razie wystąpienia choroby podjąć
szybko działania, by maksymalnie wspomagać ewentualne leczenie i zagwarantować szybki
powrót do zdrowia. Więcej na (stronie )
Wspieraj podopiecznych fundacji